Gent is de op-één-na-grootste stad van België, maar in de 11e eeuw was het zelfs de op één-na-grootste-stad van Europa, na Parijs. Dat Gent een belangrijke rol had was voornamelijk door de productie en handel van textiel.

Elk jaar worden de Gentse Feesten in de binnenstad van Gent gehouden.

Dit festival duurt maar liefst 10 dagen en trekt gemiddeld zo’n twee miljoen bezoekers. Het is een van de grootste volksfeesten van Europa, samen met het Oktoberfest in München en Las Fallas wat in Valencia gehouden wordt.

Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen. De Gentse Universiteit werd in 1817 opgericht door Koning Willem I der Nederlanden. Na de onafhankelijkheid van België werd dit de eerste Nederlandstalige universiteit van het land. Hiervoor werden alle colleges namelijk in het Frans gegeven. Het is zelfs zo dat één op de vier inwoners een student is. Studenten kunnen in Gent dus zeker genieten van een levendig uitgaansleven.

In 2020 investeerde de stad maar liefst 55 miljoen in sport. Het doel van deze investering was om de inwoners aan het te sporten te krijgen of juist te houden. Dit was tot nu toe de grootste investering ooit. De hoofdpunten voor de investering was om voldoende, kwalitatieve sportinfrastructuur te realiseren en ten tweede om een laagdrempelig sportaanbod in de buurt te organiseren. De Belgen doen het in ieder geval wel goed in het Europese voetbal. Dit is een ideale kans om sportweddenschappen te doen via bekende Belgische bookmakers zoals Bet777. Op dit moment staat België op nummer één op de FIFA ranglijst.

Het middeleeuwse kasteel Gravensteen

Het middeleeuwse kasteel Gravensteen is tot nu toe slechts maar één keer overgenomen, en het is niet wat je denkt. In 1949 werd het kasteel voor het eerst en laatst veroverd door een groep studenten. De reden voor de overname? Stijgende bierprijzen, waar de studenten het niet mee eens waren. Tijdens de verovering werd de deur van het kasteel gebarricadeerd door een grote kar met fruit, en de studenten hingen spandoeken uit met hun wens: de bierprijs moest terug naar 3 Franken in plaats van 4 Franken per glas. De overname eindigde in een rijp fruit gevecht tussen de studenten, politie en brandweer. Uiteindelijk duurde de gehele verovering een paar uur, de studenten werden gearresteerd maar elk jaar wordt hun daad herdacht. Op 16 november bezoeken de Gentse studenten het kasteel om veel bier te drinken en op de muren te dansen.

Op donderdag is het gewoon om vegetarisch te eten in Gent, dan is het namelijk Veggiedag. Nergens anders vind je zelfs zo veel vegetarische restaurants per capita in de wereld, dan in Gent. Op deze dag vind je in de cafetaria’s van de openbare scholen van de overheid dus maaltijden zonder vlees of vis.

De industriële revolutie die in de 18e eeuw in Europa begon, startte op het vasteland in Gent. In die tijd kwamen de eerste stoommachines op in het Verenigd Koninkrijk maar het was verboden om deze goederen te exporteren. Een vindingrijke Gentenaar vond een manier om de onderdelen van de machines toch naar zijn geboorteplaats te exporteren. Lieven Bauwers had namelijk eerder handel in het VK waardoor hij connecties had die zeer goed van pas kwamen. Hij wist het zelfs voor elkaar te krijgen om wat Britten naar de overkant te krijgen, om de technologie op het vasteland verder uit te werken. Hoewel de Britten Bauwers tot de dood veroordeelden wist hij toch weg te komen. Zijn moedige missie zorgde er zelfs voor dat Napoleon hem tot burgemeester van Gent benoemde.

Als je Gent bezoekt dan moet je zeker een van de vele speciaalbieren proberen. Dit is namelijk een echte bierstad met meer dan 250 brouwerijen die nog steeds actief zijn. Daarbij heeft de Belgische stad een eeuwenlange geschiedenis in het maken van bier