Door - admin

Hoe weet je waar de verstopping zit in een riool?

Een verstopt riool kan grote overlast veroorzaken, met problemen variërend van een onaangename geur tot overstromingen. Het is belangrijk om snel te handelen wanneer een verstopping optreedt, maar het kan soms lastig zijn om precies te achterhalen waar de verstopping zich bevindt. Gelukkig zijn er verschillende methoden om dit te achterhalen, waardoor je gericht actie kunt ondernemen voor riool ontstoppen Gent.

  1. Inspectie van afvoeropeningen: Een van de eerste stappen bij het opsporen van een verstopping is om alle afvoeren in huis te inspecteren. Controleer alle afvoeren in keukens, badkamers en kelders. Als meerdere afvoeren tegelijkertijd verstopt zijn, kan dit erop wijzen dat de verstopping zich bevindt in een deel van het rioolstelsel dat gemeenschappelijk is voor al deze afvoeren.
  2. Gebruik een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer is een flexibele kabel met een puntig uiteinde die in de afvoer wordt ingevoerd om verstoppingen te doorbreken. Door de ontstoppingsveer voorzichtig in de afvoer te duwen en te draaien, kun je proberen de locatie van de verstopping te vinden. Als de veer moeilijk doordringt of op een bepaald punt vastloopt, kan dit erop wijzen dat de verstopping zich in de buurt bevindt.
  3. Gebruik van een rioolcamera: Een effectieve manier om de exacte locatie van een verstopping te bepalen, is door gebruik te maken van een rioolcamera. Deze camera’s worden in de afvoerleiding ingebracht en sturen live beelden terug naar een scherm, waardoor je een visuele inspectie van het rioolstelsel kunt uitvoeren. Op deze manier kun je nauwkeurig bepalen waar de verstopping zich bevindt en wat de oorzaak ervan is, of het nu gaat om een ophoping van vuil, boomwortels of iets anders.
  4. Professionele inspectie: Als je het moeilijk vindt om zelf de locatie van de verstopping te bepalen, kan het verstandig zijn om een professionele rioolinspectie te laten uitvoeren. Ontstoppingsdiensten beschikken over gespecialiseerde apparatuur en expertise om verstoppingen snel en efficiënt op te sporen. Ze kunnen ook aanbevelingen doen voor verdere reparaties of onderhoud om toekomstige verstoppingsproblemen te voorkomen.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen wanneer een verstopping optreedt om verdere schade aan het riool te voorkomen. Door gebruik te maken van de bovengenoemde methoden kun je snel en effectief bepalen waar de verstopping zich bevindt, zodat je gericht actie kunt ondernemen om het probleem op te lossen en de normale werking van je riool te herstellen.