Door - admin

Trends in de zorgsector

De zorg in Gent staat voor enorme uitdagingen. Er zijn niet genoeg zorgmedewerkers, de kosten blijven stijgen, en de kwaliteit van zorg staat onder druk. Er zijn steeds meer banen in de zorg die onvervuld blijven. Bovendien worden mensen steeds kritischer over hun zorg, en dit is nog moeilijker geworden door de afgelopen crisis. In dit artikel gaan we een aantal grote trends bespreken die de komende jaren de gezondheidszorg in Gent sterk zullen beïnvloeden.

De juiste zorg, de juiste plaats, het juiste moment

In de zorg in Gent draait alles om timing en locatie. We willen ervoor zorgen dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben op het moment dat het nodig is, op de meest geschikte plek. Dit betekent dat we ziekenhuiszorg willen verminderen en meer gebruik willen maken van online therapie voor geestelijke gezondheid. Daarnaast worden er ook steeds nieuwe opties voor woonzorg aangeboden ouderen, zoals zorghotels en zorgflats. Dit is een trend waar bedrijven op kunnen inspelen. Daarnaast hebben gezinnen in de jeugdzorg gespecialiseerde hulp nodig om te voorkomen dat kinderen langdurig in dure verblijfszorg terechtkomen. Maar dit kunnen we alleen bereiken als verschillende partijen, zowel lokaal als regionaal, samenwerken om ervoor te zorgen dat de juiste zorg op het juiste moment beschikbaar is.

Digitaal is de nieuwe trend

De digitalisering in de gezondheidszorg is nu heel gewoon. We noemen dit e-health. De corona pandemie heeft ervoor gezorgd dat alles in een rap tempo gedigitaliseerd worden. Dingen gaan dus eerst digitaal, zowel het geven van zorg als de zorg zelf. Mensen kunnen nu online therapie volgen voor hun geestelijke gezondheid en dragen slimme gadgets zoals fitnesstrackers om hun gezondheid in de gaten te houden. Er zijn zelfs al slimme sokken en shirts die stress kunnen meten en waarmee zorgverleners op afstand inzicht hebben in de lichaamssignalen van hun patiënten. Dit is ook een trend waarop ingespeeld kan worden.

Zorg op maat

In Gent maakt geavanceerde digitalisering “persoonlijke gezondheidszorg” werkelijkheid. Dit houdt in dat gezondheidszorg en preventie beschikbaar zijn voordat je zelf beseft dat je ze nodig hebt. Slimme draagbare apparaten, thuismetingen en apps verzamelen voortdurend informatie over je gezondheid. Op deze manier zijn bepaald gedrag en ziektes beter te voorspellen. Deze aanpak geeft patiënten meer controle, waarbij ze toegang hebben tot hun eigen medische gegevens. De nadruk ligt op gedeelde besluitvorming en co-creatie tussen de patiënt en de zorgverlener om de zorg echt op maat te maken. Bedrijven in de zorg kunnen dus inspelen op deze trends om betere zorg te leveren. Ga dus met de tijd mee!